Kotimaisuus ja kokemus luovat lisäarvoa | Skoda Transtech Oy ja Tampereen Raitiotie Oy

Lumikon ilmastointijärjestelmä juniin ja raitiovaunuihin

Tampereelle ensimmäinen Škoda Transtech Oy:n toteuttama raitiovaunu toimitettiin vuonna 2019. Tampereen raitiovaunuverkostolla kulkee 20 raitiovaunua, joissa Lumikko Oy:n toimittama HVAC-järjestelmä on osa kokonaisuutta.

Lumikko Oy toimii yhteistyössä Tampereen raitiotie Oy:n kanssa pitkän Škoda yhteistyön kautta. Kaikkiaan Suomessa liikennöi toista sataa raitiovaunua, joista löytyvät Lumikon suunnittelemat ja toteuttamat lämmönhallintaratkaisut.

Aikaisemmin Škodan valmistamat, ja Helsingissä liikennöivät Artic-raitiotievaunut ovat pohjana Tampereelle tehdyille ratkaisuille.
– Olimme iloisia, että Škoda valitsi Lumikon HVAC-järjestelmämme toimittajaksi. Lumikolla on pitkä kokemus nimenomaisesti heidän raitiovaunuistaan ja erittäin hyvin selvillä, mitä he toimittavat muulle raideliikenteelle. Järjestelmä on hyvä, testattu ja toimiva, toteaa Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen.

Huttunen toteaa, että hän myös mielellään pyrkii edesauttamaan suomalaisten ratkaisujen löytymistä.
– Siitäkin näkökulmasta toimittajavalinta oli mieluinen.

Lämmönhallintaratkaisut 2.0

Lumikon kehittämät HVAC-ratkaisut ovat käytössä kaikissa Tampereen 20 raitiovaunussa.
– Tampereelle toimitetut lämmönhallintaratkaisut ovat kehittyneempi versio aikaisemmasta. Kokonaisuutena voi puhua ratikkaversiosta 2.0. Olemme ennen kaikkea keskittyneet ohjausjärjestelmän kehittämiseen. Toimitetut laitteet toimivat täysin automaattisesti, lisäksi jarrutusenergian talteenottojärjestelmää on kehitetty ja suodatinjärjestelmä on uusi, kertoo Lumikko Oy:n tuotekehitysjohtaja Ville Saikkonen.

Huttunen kiittelee Lumikon henkilöstöä aktiivisesta läsnäolosta uuden tuotteen käyttöönottovaiheessa.
– Totta kai uusi tuote vaatii aluksi virittämistä ja säätämistä, että se toimii oikein ja optimaalisella tavalla. Meidän näkökulmastamme yhteistyö on toiminut hyvin. Raitiovaunut ovat liikennöineet nyt noin kaksi vuotta ja on vahva näyttö siitä, että meillä on vaunuissamme erittäin toimiva järjestelmä, kiittelee Huttunen.

Tampereen raitiovaunuverkosto tulee laajenemaan tulevina vuosina. Škodan valmistamien vaunujen lämmönhallintaratkaisut tullaan toteuttamaan näihin Lumikon toimesta.
– Tämä lisäoptio kattaa Lumikollekin ainakin kahdeksan uuden vaunun lämmönhallintaratkaisujen toimittamisen lähivuosina eli hyvä yhteistyö sekä tuotekehitys saa jatkua edelleen, Saikkonen iloitsee.

Lue lisää aiheesta: Tulevaisuuden ratikkaa kehittämässä

Tutustu Lumikon kiskokalustoratkaisuihin.

Yhteydenottolomake