Siirry sisältöön

Aamulehti: Tampereen raitiovaunuissa pyydystetään pian viruksia – Tästä on kyse

Pienhiukkasia ja viruksia kerääviä ilmansuodattimia kokeiltiin Tampereen ratikassa elokuussa. Parhaillaan kehitetään virussuodattimen uutta versiota.

Lyyli-raitiovaunuissa testattu ilmanvaihtojärjestelmä pyydystää tulevaisuudessa pienhiukkasten lisäksi myös viruksia. Ensimmäiset kokeet viruksia keräävällä ja niitä neutralisoivalla suodatinjärjestelmällä tehtiin Tampereella liikenteessä mukana olevassa Lyyli-testiraitiovaunussa noin kuukausi sitten.

”Aloitimme erikoissuodattimien kehittämisen koronapandemian aikana”, Lumikko oy:n tuotekehityksestä vastaava Ville Saikkonen kertoo. ”Nyt työn alla on uuteen suodatinmateriaaliin perustuva toinen versio, viruskilleri 2.0.”

Liikkuvan kaluston lämmönhallinta- ja ilmanvaihtoratkaisuihin erikoistunut seinäjokelainen Lumikko oy on suunnitellut Tampereen ratikan ilmanvaihtojärjestelmän ja räätälöinyt sen juuri näitä vaunuja silmällä pitäen.

Ensimmäisessä vaiheessa kokeiltiin ultraviolettiin valoon ja hiukkasten sähköiseen varaukseen perustuvia menetelmiä. Niiden toimintavarmuus ei kuitenkaan ollut riittävä.

Lisää pinta-alaa

Elokuussa uudenlaisella suodattimella Tampereella tehdyissä kokeissa kävi ilmi, että suodatin rajoitti raitiovaunun ilmaa liikaa. Uusi versio on parhaillaan työn alla.

”Kasvatamme suodattimen pinta-alaa, jotta ilman määrää vaunussa saadaan lisättyä. Tavoite on, että vaunussa päästään samoihin tuloksiin kuin laboratoriossa.”

VTT:n kanssa tehdyissä laboratoriokokeissa suodattimen avulla on onnistuttu poistamaan yli 90 prosenttia virusten kokoluokan pienhiukkasista.

Uutta suodatinversiota on tarkoitus kokeilla ajossa Tampereella vielä ennen vuodenvaihdetta. ”Sen jälkeen kokeita tehdään keväällä, kun ilmassa leijuu enemmän katupölyä ja pienhiukkasia.” Tavoite on, että silloin suodattimia on Lyylin lisäksi myös muissa vaunuissa.

Viruksia keräävän suodattimen kehittäminen ei ole aivan yksinkertaista, sillä kiertoilman lisäksi vaunuun on tuotava myös riittävästi raikasta ilmaa, jotta hiilidioksiditasot pysyvät sallituissa rajoissa.

”Näiden kahden ilmavirran yhdistäminen ja vieminen pinta-alaltaan riittävän suuruisen suodattimen läpi ilman, että suodatin tukkeutuu, ovat ne keskeiset tekijät, jotka suunnittelussa on otettava huomioon.”

Linkki alkuperäiseen juttuun täällä.

Lue Lumikon ja Tampereen Raitiotie Oy:n yhteistyöstä.

Lue lisää Lumikon kiskokaluston ratkaisuista.