Siirry sisältöön

Siirrettävä energiavarasto vaatii tarkkaan suunniteltua jäähdytystä | Enico Oy

Energiavarastoinnin merkitys näyttää kasvavan vuosi vuodelta. Pinnalla ovat niin vihreä siirtymä kuin huoltovarmuuskin. Enico Oy on kehittänyt siirrettävän energiavaraston, johon Lumikko on suunnitellut ja valmistanut integroidun jäähdytysjärjestelmän.

Yksi energiavarastoinnin innovaattoreista on Lumikon asiakas, vuonna 2019 perustettu Enico Oy. Sen sähköenergiaa varastoiva, siirrettävä ratkaisu perustuu litiumioniakkuihin – samankaltaisiin, joita käytetään sähköautoissa. Enicon Toimitusjohtaja Marko Lähteenmäki toteaa, että energiavarastointi kulkee käsi kädessä vihreä siirtymän kanssa:

– Jotta sähköverkko toimii, on sähkön kulutuksen ja tuotannon oltava tasapainossa. Vihreään siirtymään tarvitaan ”jouston väline”, joka pystyy varastoimaan uusiutuvaa energiaa silloin, kun sitä tuotetaan ja puolestaan syöttämään sitä silloin, kun tarvetta on. Tuo väline on energiavarasto, Lähteenmäki toteaa.

Uusiutuvan energian varastoinnin ja optimoinnin lisäksi energiavarastoinnissa on paljon muitakin etuja.

– Varastoa voi käyttää moneen eri tarkoitukseen samanaikaisesti. Voidaan ottaa talteen edullista yösähköä, ja käyttää tai myydä sitä verkkoon päivällä, kun sähkön hinta on korkealla, Lähteenmäki sanoo.

Siirrettäville energiavarastoille on lukuisia käyttökohteita, aina suurista rakennustyömaista sähköautojen latausasemiin. Enicon varastot ovat lähtökohtaisesti skaalautuvia ja modulaarisia, ja kapasiteettia voidaan kasvattaa jopa satoihin megawatteihin saakka.

– Meidän keskiarvoisen yksikön kapasiteetti on noin 500 kilowattituntia, mikä vastaa reilun viiden tehokkaan sähköauton akustoa.

Tehokas lämmönhallinta on energiavarastoinnissa oleellista

Energiavarastoinnissa oleellista on jäähdyttäminen. Kun sähköenergiaa varastoidaan ja muunnetaan, ei hyötysuhde ole sataprosenttinen, vaan hukkaa syntyy väistämättä. Se on käytännössä lämpöä, joka täytyy hukata tai ottaa talteen joko ilman tai nesteen välityksellä. Lumikko on suunnitellut ja valmistanut Enicon energiavarastoihin nestemäisen jäähdytysratkaisun.

– Näkisin, että tulevaisuudessa energiavarastojen jäähdytys tulee keskittymään nimenomaan nestejäähdytteiselle puolelle. Sen hyötysuhde on parempi, kun verrataan ilman jäähdyttämiseen. Nestejäähdytyksessä pysytään kasvattamaan tehokkuutta ja optimoimaan tilankäyttöä energiavarastokontin sisällä, kun jäähdyttämiseen ei tarvita ilmatilaa. Nestejäähdytyksessä lämpötilan sääntely on sekä tarkempaa että helpompaa, Lumikon tuotekehitystä ja projekteja johtava Ville Saikkonen sanoo.

Ratkaisun räätälöinti kysyy ratkaisukeskeisyyttä ja huolellista tiedonkeruuta

Enicon taustatiimissä oli aiempaa kokemusta Lumikon kanssa työskentelystä. Siksi yrityksessä tiedettiin, että Lumikolta löytyisi tarvittava osaaminen jäähdytysratkaisun räätälöintiin.

– Meille oli selvää, että tarvitsemme varastoomme integroidun jäähdytyksen. Emme edes harkinneet vaihtoehtoa, että hankkisimme markkinoilta bulkkituotteen, joka mahdollisesti saataisiin omaa laitteistoamme muokkaamalla mahtumaan sinne, Lähteenmäki kertoo.

Kun jäähdytysratkaisua pitää saada osumaan rajattuun tilaan, on mekaanisella suunnittelulla ja komponenttivalinnoilla iso rooli. Lumikolla osataan vuosikymmenien kokemuksen ansiosta löytää ja toteuttaa toimivat ratkaisut haastaviin paikkoihin, joissa tilaa on poikkeuksellisen niukasti käytettävissä.

– Meillä on ollut toimiva mekaaninen suunnittelu itselläkin, ja sen yhteensovittaminen Lumikon mekaanisen suunnittelun kanssa on ollut vaivatonta. Arvostan Lumikon perusajatusta: oli kyse mistä asiakkaasta vaan, tehdään juuri heidän tarpeeseensa muovautuva jäähdytysratkaisu. Se on hyvin ratkaisukeskeinen lähestymistapa, Lähteenmäki sanoo.

Ratkaisun räätälöinnissä kaiken A ja O on lähtötietojen tarkka selvittäminen. Tähän vaaditaan yhteistyötä ja aktiivista tiedonvaihtoa asiakkaan kanssa.

– Meidän ammattitaitomme tärkeä osa on se, että kysymme oikeat kysymykset heti projektin alussa. Kokemuksen kautta tulee myös kykymme ennakoida mahdolliset ongelmakohdat hyvissä ajoin, Saikkonen sanoo.

Tulevaisuuden huoltovarmuuden takaaja?

Energiavarastointiteknologian avulla voidaan edistää ja ylläpitää yhteiskunnan energiaomavaraisuutta ja -huoltovarmuutta. Näiden merkitys kasvaa kasvamistaan.

–  Energiavarastoilla voi mahdollisesti olla iso rooli, kun turvataan eri kokoisten kohteiden toimintaa: niin kaupunkien, kuntien, puolustuskiinteistöjen kuin kriittisen infrankin. Lisäksi on sähköistyvä liikenne – tarvittavan latausinfran rakentaminen ei isossa kuvassa ole mahdollista ilman energiavarastointia, Lähteenmäki summaa.

– Näissä laitteistoissa äärimmäisen tärkeää on niiden käyttövarmuus ja luotettavuus, mikäli niiden varaan lasketaan kantaverkon piikkien hallinta. Täytyy voida luottaa siihen, ettei esimerkiksi ylikuumenemisen riskiä ole, kun energian lataamiselle tulee tarve. Tulevaisuudessa voi tulla myös uudenlaisia vaatimuksia laitteistoille, esimerkiksi ääriolosuhteisiin ja varastojen liikuteltavuuteen liittyen. Ala on murroksessa, ja jäähdytysratkaisuja kehitetään energiavarastojen rinnalla, Saikkonen sanoo.

Lumikko tarjoaa jäähdytysratkaisun suunnittelun ja valmistuksen lisäksi tuen koko laitteiston elinkaaren ajaksi. Tämä koetaan Enicolla arvokkaana.

– Me saamme tarjota yleensä 10 vuoden huoltosopimukset omille laitteillemme. Loppupeleissä olemme yhtä hyviä kuin kumppaniverkostomme ja sen mukanaolo. On oleellista, että partneri kulkee samaa latua meidän kanssamme nyt ja tulevaisuudessa, Lähteenmäki päättää.