Lumikko haluaa olla paras kumppani lämmönhallintaratkaisuissa. Parhaan kumppanuuden lisäksi tavoittelemme kannattavaa kasvua. Jotta näihin tavoitteisiin päästään, täytyy jatkuvan kehittämisen olla osana yrityksen ydintä. Yksi konkreettinen kehitysprojekti valmistui tänä vuonna – tuotantomme layout-uudistus. Tähän panostettiin merkittävästi, yli puolen miljoonan investoinnilla.
Lumikon tarinan alusta alkaen suunnittelu ja tuotanto ovat olleet saman katon alla, ja saumattomasta yhteistyöstä hyötyvät kaikki – niin asiakkaat kuin Lumikko. Lumikon omalla tuotannolla on kymmenien vuosien kokemus lämmönhallintaratkaisujen valmistamisesta laadukkaasti. Yksinkertaistaen lämmönhallintaratkaisujen valmistus pitää useimmiten sisällään:
1) sähköalikokoonpanoa (kuten johtosarjat ja sähkökeskukset)
2) mekaanista kokoonpanoa (alikokoonpanot, loppukokoonpano, viimeistely)
3) juotostyötä (esim. putkiliitokset, kylmäpiirin kokonaisuudet)
4) sähköistämistä (esim. toimilaitteiden kytkentä sähkökeskuksille)
5) koepaineistus kaikkien laitteiden kylmä- ja nestepiireille
6) koekäyttö jokaiselle valmistetulle laitteelle asiakasvaatimusten mukaisesti
Näiden lisäksi tuotantohallissa oli aikaisemmin myös tuotekehityksen testausalue koekäytön yhteydessä sekä tilaa vaativaa komponenttien varastointia tuotannon tarpeisiin.
”Yksi layout-uudistuksen päätavoitteista oli hyödyntää koko tehdastila mahdollisimman tehokkaasti laitevalmistuksen tarpeisiin”, kuvailee tuotantojohtaja Joonas Pakkanen layout-uudistusta.
”Ulkoistimme varastoinnin sekä keräilytoiminnon naapurissamme sijaitsevalle paikalliselle 3PL-kumppanille. Tämän avulla varastomme pystyy taipumaan muuttuviin asiakastarpeisiin esimerkiksi varastointipalveluiden osalta.”
”Tuotekehityksen testauksen siirsimme sille omistettuun erilliseen tuotekehitystilaan pois koekäyttöalueelta.”
Nyt innovoinnille, testaukselle ja tuotekehitykselle on oma rauhallinen tilansa, ja tästä sekä varastosta vapautunut tila tuotannossa saatiin hyödynnettyä valmistuksen tarpeisiin. Tuotekehityksen testaustilaan tehtiin lisäksi investointeja mittalaitteiston, työtilojen sekä olosuhdetestauksen muodossa entistä nopeampien ja laadukkaampien asiakas- ja tuotekehitysprojektien läpiviemiseksi.
Nopeammat toimitusajat, parempi toimitusvarmuus ja entistäkin parempi laatu
Laatu ja toimitusajat ovat tunnetusti olleet Lumikolle sydämen asia, ja niiden säilyvyyden ja parantamisen varmistamiseksi oli oikea aika tehdä muutos.
”Tavoittelemme kasvua ja jotta voimme palvella asiakkaita jatkossakin laadulla, on koko ajan katsottava eteenpäin. Mahdollistaaksemme liikevaihdon kasvun oli pureuduttava syvälle mm. materiaalivirtoihin, työn vakiointiin sekä turhien vaiheiden poistamiseen työtehtävistä”, Pakkanen sanoo.
Projekti aloitettiin kattavalla työntutkimuksella, jossa selvitettiin laitteiden valmistukseen kuluvaa aikaa ja määritettiin arvoa lisäävät sekä arvoa tuottamattomat työvaiheet. Tätä seurasi kattavat laskelmat ja simuloinnit työn vaiheistamiseksi sekä muun muassa tarvittavien kokoonpanoalueiden lukumäärän määrittämiseksi tulevaisuuden kasvua silmällä pitäen.
Suunnittelun jälkeen päästiin toteutusvaiheeseen, jonka tuloksena syntyi muuttuviin tarpeisiin mukautuva tuotanto. Nyt tuotanto mahdollistaa niin asiakasräätälöityjen projektien optimaalisen hoitamisen kuin isomman volyymin sarjatuotannon vaihteleville tuotteille. Joustavuus ja skaalautuvuus ovat avainasemassa.
”Koko projektissa kaikkein ylpein olen meidän porukastamme. Teimme totaalisen muutoksen, johon osallistui koko tuotannon porukka ja asenne oli erittäin muutosmyönteinen. Kaikki kantoivat kortensa kekoon”, Pakkanen kehuu.
Työntekijöille paremmat työolosuhteet, -ergonomia ja -turvallisuus – ympäristöä unohtamatta
Asiakasnäkökulman, kumppanuuden ja kasvun ohella iso vetävä tekijä tuotannon muutokselle oli työergonomian ja -turvallisuuden parantaminen. Työpisteiden sekä keräily- ja kokoonpanokärryjen toimittajaksi valittiin räätälöityjen työpisteratkaisujen suunnitteluun ja valmistamiseen keskittynyt kotimainen kumppani.
”Työntekijöiden työergonomian näkökulmasta oleellisimpia uudistuksia olivat täysin sähkösäätöiset työpisteet ja kokoonpanokärryt, joissa voi säätää korkeuden lisäksi esimerkiksi työtason kaltevuutta.”, Pakkanen kertoo.
Hallin kattovalot vaihdettiin layout-uudistuksen yhteydessä LED-valaisimiksi, joka lisää osaltaan työmukavuutta. Lisäksi raitisilmamaskit, selkeästi eriytetyt koekäyttöalueet, turhan varastoinnin poistaminen ja työpisteille tulevat kohdepoistoimurit vievät työturvallisuutta eteenpäin.
”Uusien toimintatapojen myötä pääsimme aloittamaan myös kattavan riskien arvioinnin sekä vaaratilanteiden tunnistamisen niin työ- kuin ympäristöturvallisuuteenkin liittyen.”
35 vuotta talossa työskennellyt kylmäasentaja Hannu Rintala ja 25 vuotta talossa työskennellyt koekäyttäjä Tero Luokkakallio ovat nähneet vuosien varrella Lumikon tuotannon erilaisia vaiheita.
Asiakasprojekteihin sekä sisäiseen tuotekehitykseen liittyvä protovalmistus vaatii kokemusta sekä syvää tietämystä lämmönhallintajärjestelmistä. Uudessa layoutissa protovalmistus sekä tuotekehitystoiminta haluttiin siirtää omaan rauhalliseen tilaansa. Rintala on siirtynyt muutoksen myötä pääosin uuden tuotekehitystilan puolelle valmistamaan protolaitteita asiakasprojekteihin liittyen.
”Protoilun oma tila on hyvä myös asiakasnäkökulmasta. Nyt ei tarvitse tehdä erityisiä järjestelyitä, kun tuotantoon tulee vierailijoita, kun esimerkiksi salassapitoa vaativat asiat ovat jo valmiiksi toisessa suljetussa tilassa.”
Luokkakallio puolestaan työskentelee koekäyttäjänä tuotannon puolella. Aiemmin koekäytölle oli yksi keskitetty alue, mutta muutoksen myötä jokaiselle vaiheistetulle kokoonpanolinjalle rakennettiin oma koekäyttöpisteensä, joissa työturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.
”Sähkösäädettävät työtasot ja valaistus ovat parantaneet työoloja. Myös tilaa on enemmän, mutta nyt ylösajovaiheessa jotkin tavarat vielä tietysti hakevat hieman paikkaansa.”
Sekä Rintalalla että Luokkakalliolla on pitkä Lumikkohistoria takana. Mikä on saanut teidät viihtymään Lumikon tuotannossa?
”Hyvä ilmapiiri on ollut alusta alkaen ja säilynyt”, kertoo Rintala.
”Aina on töitä riittänyt 25 vuoden ajan”, Luokkakallio sanoo.
Työnjohtaja Niko Mäkelä on ollut talossa neljä vuotta. Mistä olet ylpeä Lumikon tuotannossa?
”Käsillä tekemisestä ja tuotteidemme ainutlaatuisuudesta”, kuvailee Mäkelä.
Uudistusprosessiin ja uusien toimintatapojen ylösajoon on luonnollisesti liittynyt myös haasteita, vaikka muutos saatiin kuin saatiinkiin tehtyä suunnitellussa aikataulussa. Kaikki olivat sitä mieltä, että ajoitus muutokselle oli kuitenkin oikea.
”Kun tuotannon uusi suunnitelma esitettiin syksyllä työntekijöille, oli siinä vähän sulattelemista, koska kaikki muuttui täysin. Pääsimme kuitenkin kertomaan näkemyksiämme ja suunnitelmaa muokattiin niiden perusteella”, muistelee Mäkelä.
”Uudistusprosessissa pysyimme haasteista huolimatta aikataulussa ja uusi tuotanto on erittäin tyylikäs ja tilaa on enemmän”, Mäkelä sanoo.
Taustalla Lean Six Sigma ja Tehdasfysiikka työntekijöiden kehitysideoita unohtamatta
Lumikon ajatusmaailman sekä uusien toimintatapojen perusteet löytyvät muun muassa Lean Six Sigman sekä Tehdasfysiikan opeista. Näitä täydentämään hyödynnettiin tuotannon työntekijöiden arvokasta kokemusperäistä tietoa työtapojen ja -menetelmien kehittämiseksi.
”Lumikon henkilöstön sitoutuneisuus, ennakkoluulottomuus ja kokeilemisen kulttuuri on ihailtavaa. Muutoksessa tuotannolle luotiin aluksi teorian ja laskelmien perusteella pohjakonsepti, johon työntekijät toivat arvokkaan näkemyksensä käytännön tekemisestä. Uusi tapa tehdä asioita on saanut aikaan positiivisen kierteen, jossa jatkokehitysajatuksia keksitään jatkuvasti.”, avaa Lean Six Sigma Black Beltin omaava tuotantojohtajamme Pakkanen.
Suunnittelun, toteutuksen ja jatkokehityksen keskiössä on ollut toiminnan vakiointi eri osa-alueilla, jolloin kaikesta tekemisestä saadaan ennustettavampaa. Vaihtelun pienentäminen prosesseista mahdollistaa hukan poistamisen lisäksi laadukkaamman datan keräämisen jatkokehitystä ja päivittäisjohtamista varten. Komponenttien settikeräily, visuaalinen ohjaus, tehokas tilankäyttö, selkeät materiaalivirrat ja vaiheistettu tuotantoprosessi ovat osatekijöitä, jotka mahdollistavat kapasiteetin skaalaamisen tulevaisuuden asiakastarpeisiin.
”Kaiken kaikkiaan muutos tuo toimintamme laadun, työn selkeyden ja toimituskyvykkyyden uudelle tasolle.”, Pakkanen tiivistää.
Katso tuotannon esittelyvideo alta
Lue lisää Lumikon kehittymisestä aiemmista artikkeleista: