Suomessa järjestettävä vuoden tärkein liikkuvien työkoneiden tapahtuma Future Mobile Work Machine 2024 kokosi alan johtavat yritykset yhteen toukokuun lopussa. Liikkuvien työkoneiden ala on murroksessa ja tapahtumassa tarkasteltiin erityisesti sähköistymistä, autonomiaa, vihreää ja digitaalista siirtymää. Näistä etenkin ensimmäinen ja viimeiset koskevat Lumikkoa vahvasti.
”Energiasektori ja sähköisten työkoneiden lämmönhallintaratkaisut ovat strategiassamme erittäin tärkeässä roolissa. Olemme suunnitelleet, kehittäneet ja valmistaneet jäähdytysratkaisuita mm. täyssähkö- ja hybridikäyttöisten kaivos- ja satamakoneiden tarpeisiin jo 10 vuoden ajan. Panostamme tutkimukseen ja tuotekehitykseen nyt ja jatkossa yhä enemmän”, kuvailee Lumikon toimitusjohtaja Kimmo Pyykönen.
Lumikon ratkaisuihin kuuluu akkujen ja latausasemien jäähdytys ja lämmitys mm. energiavarastoissa sekä liikkuvissa täyssähkö- ja hybridityökoneissa.
Päästövähennykset ja toimialojen murros
Sähköistyminen etenee alasta ja sen vaatimasta infrastruktuurista riippuen eri tahtiin. Energianlähteiden siirtyminen dieselistä päästöttömämpiin vaihtoehtoihin, kuten hybridi-, täyssähkö- tai vetykoneisiin, on asteittaista ja hyödyt ja haasteet myös vaihtelevat suuresti alan mukaan.
Muun muassa Lumikon asiakas Kalmar alleviivasi esityksessään satamissa käytettävien hybridikonttilukkien lukeutuvan jo parhaiten myytyihin koneisiin. Siirtymä hybriditeknologiaan ei vaadi muutoksia infrastruktuuriin, mutta vähennykset päästöissä ja polttoainekustannuksissa ovat jo tuntuvat 40 %.
Asiakkaamme Sandvik puolestaan esitteli kunnianhimoisia vastuullisuustavoitteitaan: nollapäästöt vuoteen 2050 mennessä ja jätteen kierrätysaste 90 % vuoteen 2030 mennessä. Sandvikin esimerkki diesel- ja akkukäyttöisen lastauskoneen käyttövertailusta vuoden ajalta konkretisoi muutoksen merkitystä. Akkukäyttöisen koneen energiankulutus oli 80 % pienempi, energiakustannukset 86 % pienemmät ja päästöt 98 % pienemmät.
Innovaatiotoiminnan avaimina yhteistyö, R&D panostukset ja kokeilemisen kulttuuri
Liikkuvien työkoneiden teknologiamurros on äärimmäisen tärkeää, sillä sitä koskevat alat, kuten kaivos-, satama-, rakennus- ja maatalousalat voivat uudistuessaan viedä taistelua ilmastonmuutosta vastaan aidosti ja nopeasti eteenpäin. Tämä kuitenkin vaatii vahvaa innovaatiotoimintaa, joka puolestaan vaatii yhteistyötä.
”Parhaaseen lopputulokseen päästään syvällä yhteistyöllä. Meille Lumikolla herkullisin tilanne on, että pääsemme keskustelemaan ja suunnittelemaan asiakkaan kanssa jo tuotekehitysvaiheessa. Tähän tilanteeseen olemme onneksemme päässeet jo monien asiakkaidemme kanssa”, kuvailee Lumikon tuotekehitys- ja teknologiajohtaja Ville Saikkonen.
Yhteistyö yliopistojen ja muiden yritysten kanssa on elinehto oikeiden innovaatioiden syntyyn. Six-klusteri on erinomainen esimerkki ja alusta innovaatioiden syntymiselle.
”Meidän strategiamme on olla paras kumppani lämmönhallintaratkaisuissa. Haluamme rakentaa kunnianhimoisen ja luotettavan kumppaniverkoston, jossa kumppanuuden kaikki osapuolet kantavat kortensa kekoon ja hyötyvät”, kertoo Lumikon yrittäjä Lauri Latvala.
Yhteistyön lisäksi panostukset R&D:hen ja uskallus kokeilla vievät innovaatiotoimintaa eteenpäin. Eräs esiintyjä kiteytti osuvan ohjenuoran ”Try fast, fail fast”. Kokeilemalla selviää mikä toimii ja mikä ei. Me Lumikolla myös voimme kertoa useissa tapauksissa asiakkaillemme, että olemme jo tehneet virheet kokeilemalla heidän puolestaan.